ŚNIADANIA W MO.
Śniadania jak i wszystkie potrawy w menu przyrządzamy od podstaw ze świeżych składników. Inspirację do tworzenia dań czerpiemy z każdego zakątka świata, co sprawia, że nasze jedzenie jest ciekawe, różnorodne i smaczne.
Śniadania w MO. to dla jednych już stały rytuał bez którego życie byłoby smutniejsze a dla innych interesujące odkrycie, że śniadania nie muszą być wcale nudne…
ŚNIADANIA W MO.
| Serwujemy do godziny 14:00 | |
|---|---|
| 
                                             TOST PULLED PORK szarpana wieprzowina na maślanym toście własnego wypieku z serem cheddar, jajkiem sadzonym, żółtym sosem bbq, jabłkiem i ziołami  | 
                                        
                                             39  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             JAJKA PO TURECKU jajka poszetowe na jogurcie greckim z bakłażanem, aromatycznym masłem z chilli i grillowanymi pitami  | 
                                        
                                             38  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             BUŁECZKI Z KREWETKAMI bułeczki maślane naszego wypieku/ pasta jajeczna/ smażone krewetki/ sałata/ szczypiorek/ połowa karmelizowanej pomarańczy  | 
                                        
                                             46  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             PIECZONA KASZANKA z burakiem i jabłkiem, sadzonym jajkiem, dressingiem miodowe chilli, orzechami, ziołami i maślanym pieczywem  | 
                                        
                                             38  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             TOST BANOFFEE z mascarpone, karmelizowanym bananem i sosem toffee  | 
                                        
                                             38  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             TOST Z GUACAMOLE Z GROSZKU guacamole z groszku i cukinii z jajkami poszetowymi i kolendrą  | 
                                        
                                             39  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             CREPES SUZETTE francuskie naleśniki w karmelowo pomarańczowym sosie z chantilly z białej czekolady  | 
                                        
                                             36  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             FLAT BREAD Z LABNEH z chorizo, grillowaną brzoskwinią, miodem i miętą  | 
                                        
                                             42  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             JAJECZNICA NA MAŚLE Z PARMEZANEM jajecznica z trzech jajek, podawana na grzance z chleba naszego wypieku, masłem i miksem sałat i dressingiem  | 
                                        
                                             27  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             JAJECZNICA Z BOCZKIEM I CEBULĄ jajecznica z trzech jajek, podawana z chlebem razowym naszego wypieku, masłem i miksem sałat i dressingiem  | 
                                        
                                             29  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
ZUPY
| 
                                             KREM Z CUKINII z miętą, fetą i ziołami  | 
                                        
                                             25  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
PRZYSTAWKI
| 
                                             TATAR z wołowiny, z żółtkiem, ogórkiem kiszonym, marynowaną czerwoną cebulką, musztardą francuską, kruszonymi orzeszkami, świeżym lubczykiem. Podawany z pieczywem własnego wypieku i masłem  | 
                                        
                                             45  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             PALONY BAKŁAŻAN z labneh, tahini, oliwą chilli i pitą  | 
                                        
                                             35  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             KALAFIOR RAS EL HANOUT z kremem z sera bursztyn z piklowaną cebulką i szczypiorkiem  | 
                                        
                                             38  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
DANIA GŁÓWNE
| Dostępne od godziny 11:00 | |
|---|---|
| 
                                             BURGER WOŁOWY z sosem majonezowym z kiszonego ogórka, sałatą rzymską, grillowaną cebulą, pomidorową marmoladą i serem cheddar  | 
                                        
                                             52  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             DORADA z kolorowymi pomidorkami, sosem z hiszpańskimi oliwkami, puree z białej fasoli i frytkami z parmezanem  | 
                                        
                                             69  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             ANTRYKOT stek z antrykotu z masłem Café de Paris, kremowym puree ziemniaczanym, pieczoną cebulą, sosem z pieprzowym  | 
                                        
                                             145  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             KACZKA pieczona pierś kaczki z sosem z buraka i wiśni, kremową kapustą włoską i marynowanymi pomidorkami  | 
                                        
                                             75  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             KOTLET Z WĘDZONEGO SELERA z kremowym sosem z kaparami, cytryną, koperkiem i sałatką ziołową  | 
                                        
                                             55  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             KURCZAK Pierś kurczaka z sosem caldo verde, chorizo, jarmużem i fasolką szparagową  | 
                                        
                                             67  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             MO.KACZKA kanapka z szarpaną piersią kaczki, orientalną sałatką z marchewki, ogórka i rzodkiewki, sosem hoisin, majonezem limonkowym i świeżą kolendrą  | 
                                        
                                             58  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             PAPPARDELLE Z KREWETKAMI w pikantnym sosie z kukurydzy z limonka i kolendrą  | 
                                        
                                             62  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
PULLED PORK
| Burgery z szarpaną wieprzowiną i dodatkami. Dostępne są dwie wielkości: Standard ok 300g oraz King Size ok 500g | |
|---|---|
| 
                                             BBQ ser żółty, sos bbq, coleslaw, pikle  | 
                                        
                                             42  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             NACHOS ser żółty, nachosy, majonez jalapeno, sałata  | 
                                        
                                             42  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             MUSTARD&ONION sos musztardowo-miodowy, cebula prażona, ogórek kiszony  | 
                                        
                                             40  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             ORIENTAL orientalna sałatka, sezam, kolendra, sos hoisin, majonez limonkowy  | 
                                        
                                             43  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
FRYTKI
| małe/ duże | |
|---|---|
| 
                                             KLASYCZNE z majonezem  | 
                                        
                                             22  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             CAYENNE z czosnkiem, natką i sriracha majo  | 
                                        
                                             23  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             ZIOŁOWE z posypką ziołową i chimichurri majo  | 
                                        
                                             23  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             FRYTKI Z KREWETKAMI z sosem aioli i kolendrą  | 
                                        
                                             39  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
DESERY
| 
                                             STICKY TOFFEE PUDDING ciepłe ciasto bananowe z sosem tofi, karmelizowanym bananem i lodami śmietankowymi  | 
                                        
                                             32  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
| 
                                             CZEKOLADOWY TRIFLE krem pralinowy z czekoladową truflą, lodami z palonego masła i orzechami laskowymi w karmelu  | 
                                        
                                             35  | 
                                    
| 
                                             | 
                                    |
Informacja o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚĆI ALERGENÓW” lub 'MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
- 
                                                
Zboża zawierające gluten - Pszenica, żyto, jęczmień, owies, mąka (wszystkie rodzaje), płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe, bułki, otręby, ciasta, rodzynki
 - 
                                                
Mleko - Mleko, masło, jogurt, ser, twaróg, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
 - 
                                                
Jaja - Jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny, majonez, musy, sosy
 - 
                                                
Ryby - Ryby surowe-mrożone, przetworzone-konserwy rybne
 - 
                                                
Soja - grzanki
 - 
                                                
Seler - Seler jako korzeń, łodyga i liście
 - 
                                                
Gorczyca - Musztarda, wędliny, produkty mięsne, przyprawa carry, mieszanki przypraw
 - 
                                                
Nasiona sezamu - Ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
 - 
                                                
Skorupiaki - Mule, małże
 - 
                                                
Orzechy - Krem orzechowy, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe
 - 
                                                
Dwutlenek siarki - Owoce suszone- w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela
 - 
                                                
Łubiny - Nasiona łubinu oraz mąki; występują w niektórych rodzajach chleba, kruchego ciasta i makaronu
 - 
                                                
Orzeszki ziemne - Masło arachidowe, bakalie
 - 
                                                
Mięczaki - Małże, ośmiornice, ostrygi, przegrzebki, ślimaki, kalmary, mątwy